Μέσω της Αυτοδιοίκησης και πάλι επιχείρηση ενοχοποίησης στις προσλήψεις

Εκθετος έμεινε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης ο οποίος προσπάθησε “να κάνει την δουλειά του” και να διώξει τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ κ. Ηλία Κικίλια αποδίδοντάς του δήθεν κομματικές προσλήψεις μέσω των δήμων στα προγράμματα ανέργων.
Στην ουσία όπως αποκαλύφθηκε ο κ. Βρούτσης επιθυμούσε την απομάκρυνση του κ. Κικίλια διότι αυτός του αρνήθηκε την κατάργηση δύο περιφερειακών διευθυντών. Ετσι ζήτησε την απομάκρυνσή του και μάλιστα με την έγκριση του Μαξίμου.
Εντονη όμως ήταν η αντίδραση του κ. Τζανακούλη επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας στην ΚΕΔΕ ο οποίος στάθηκε στο ύψος του και προτίμησε να υπερασπιστεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κομματική γραμμή. Μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη αντέδρασαν έντονα εξηγώντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Τοπική Αυτοδοίκηση δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή στις αξιολογήσεις των προσλήψεων και ότι αυτές γίνονται με την διαδικασία του ΑΣΕΠ από τις ΜΚΟ.
Την αντίδραση της ΚΕΔΕ συμπλήρωσαν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μέσω των εκπροσώπων τους Χρ. Πρωτόπαππα με Δ. Χατζησωκράτη.
Ετσι το Μαξίμου αναγκάστηκε να πάρει πίσω την έγκριση της παραίτησης του κ. Κικίλια και ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ να παραμείνει στην θέση του.

Ο “υπερβάλον” ζήλος ευαισθησίας του κ. Βρούτση προκλήθηκε από δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για προσλήψεις με κομματικά κριτήρια του ΟΑΕΔ σε «πράσινους» δήμους.
Αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι αυτή την εποχή ο ΟΑΕΔ ετοιμάζεται να εκπονήσει πρόγραμμα μαμούθ για την πρόσληψη 400.000 ανέργων με αυτοματοποιημένο τρόπο, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, “με τρόπους που ήδη έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και χωρίς κανέναν ενδιάμεσο” όπως λένε παράγοντες που παρακολουθούν τα προγράμματα.

Το θέμα τώρα είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ του κ. Κικίλια και του κ. Βρούτση έχουν διαρραγεί αμετάκλητα και κύκλοι του ΟΑΕΔ υποψιάζονται πάγωμα κονδυλίων για να φανεί αδυναμία υλοποίησης του κ. Κικίλια. Με αποτέλεσμα βέβαια να την πληρώσουν οι άνεργοι.