Δεν πληροί τις προϋποθέσεις η έρευνα της Κάπα Research

«Δεν πληροί  τις προϋποθέσεις μιας αντιπροσωπευτικής  έρευνας, ιδιαίτερα όσον αφορά τους δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων και ειδικότερα τη δημοφιλία των αντίστοιχων δημάρχων» καταλήγει το πόρισμα της έκθεσης της Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων που συντάχθηκε ύστερα από αίτηση της ΚΕΔΕ.
Η υπόθεση αφορά στη δημοσιευμένη –  διαδικτυακή –  έρευνα της  Κάπα Research   στην  εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» στις 15.09.2013 για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το Μάιο του 2014.
Η έκθεση παραδόθηκε στην ΚΕΔΕ και σύμφωνα με το localit.gr καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαδικτυακή έρευνα της  Κάπα Research   «δεν πληροί  τις προϋποθέσεις μιας αντιπροσωπευτικής  έρευνας, ιδιαίτερα όσον αφορά τους δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων και ειδικότερα τη δημοφιλία των αντίστοιχων δημάρχων».
To myota.gr ήταν το πρώτο site που είχε σημειώσει τις αντιφάσεις της έρευνας και μετά ακολούθησαν και άλλα για να καταλήξει σε μια καθολική αμφισβήτηση.
Εν’ όψη μάλιστα των επικείμενων δημοτικών εκλογών εγείρονται διάφορα ζητήματα καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες παραγγελίες δημοσκοπήσεων από υποψήφιους δημάρχους.
Στις εκλογές του 2006 που είχαν ξεκινήσει μαζικά οι τοπικές δημοσκοπήσεις αλλά και πολύ περισσότερο στις εκλογές του 2010 που έγιναν σε εκτεταμένη μορφή παρουσιάστηκε έντονα το φαινόμενο αυτές να διαψευστούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε δήμο του βόρειου τομέα της Αττικής όπου υποψήφιος σε τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις, τριών διαφορετικών εταιρειών ήταν αδιαφιλονίκητος νικητής και τελικά δεν μπήκε στο δεύτερο γύρο.
Οι δημοσκόποι τονίζουν ότι η δημοσκοπήσεις ειδικά σε τοπικό επίπεδο, δείχνουν μία τάση αλλά σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα και τους συσχετισμούς των δυνάμεων.