Συνάντηση Κουρουμπλή Παυλόπουλου

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και τον ενημέρωσε  για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο πολίτης.
Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες νομοθετικού χαρακτήρα του Υπουργείου Εσωτερικών, που στόχο έχουν την καλύτερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την πάταξη της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας και την διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Ειδικότερα, επεσήμανε ότι το Υπουργείο προχωρά στην Επαναθεσμοποίηση της Αποκέντρωσης. Ήδη συγκροτήθηκε Επιτροπή στην οποία για πρώτη φορά συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς,- η ΕΝΠΕ, η ΚΕΔΕ και οι εργαζόμενοι – φιλοδοξώντας  να απελευθερώσει από αγκυλώσεις αυτό που λέμε Αποκεντρωμένο Κράτος, με αποσαφήνιση συναρμοδιοτήτων που εμπλέκονται και δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα και στις επενδύσεις και στους πολίτες.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο έργο Μητρώο Πολιτών λέγοντας χαρακτηριστικά  ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε στη Βουλή και να καθιερώσουμε το Μητρώο Πολιτών, με βάση το οποίο θα διαλειτουργήσουν οι μεγάλες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, όπως είναι το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ κλπ. Στόχο έχουμε να απαλλάξουμε το Δημόσιο και τον πολίτη από 11 εκατομμύρια έγχαρτα πιστοποιητικά, που περίπου κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία». Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι «το 2017 θα είναι χρόνος ιστορικός για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, γιατί η καθιέρωση του Μητρώου Πολιτών θα φέρει μεγάλη ανατροπή στα σημερινά δεδομένα, και έτσι η Ελλάδα δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλες χώρες στον τομέα αυτό. Διότι και μυαλά δυνατά διαθέτει και ικανούς ανθρώπους έχει στη Δημόσια Διοίκηση, οι οποίοι σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, μας δίνουν την δυνατότητα να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο».
Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε σε δύο επίσης σημαντικά έργα του Υπουργείου, την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας και την Αναμόρφωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που στόχο έχουν, όπως είπε, μέσα σε 3 χρόνια να απαλλάξουν απ’ όλο αυτό το φαινόμενο της πολυνομίας, των συγχύσεων, της αλληλοεπικάλυψης, της αλληλοαναίρεσης.  
Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο και για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου, που έχει ήδη περάσει από την ΚΕ.Ν.Ε., το οποίο έρχεται να επιλύσει σημαντικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πολλές φορές την εμποδίζουν να επιτελέσει το άκρως σημαντικό της έργο. Εν συνεχεία, αναφερόμενος στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, τόνισε ότι «ήδη έχουμε προχωρήσει και σ’ αυτόν τον τομέα με σημαντικά βήματα για να προλάβουμε και τις ευρωπαϊκές οδηγίες σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα και τα χρήματα που θα διατεθούν. Επίσης, αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου που αφορά στην «Οργάνωση και Λειτουργία των Χερσαίων Συνοριακών Σταθμών», με το οποίο για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια καταβάλλεται μια σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνοριακοί σταθμοί ως ενιαίος χώρος, με καθολικό σύστημα διοίκησης καθώς επίσης και στο σχέδιο νόμου για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού. Τέλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για καταγραφή των Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών της Διασποράς, καθώς, όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα σημαντικό δυναμικό, που είναι ανενεργό και μπορεί να κινητοποιηθεί σε δύσκολες στιγμές.
Ο  κ. Κουρουμπλής παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έντυπο με τίτλο «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ», όπου και παρουσιάζονται εκτενώς οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΣΔΑ.  
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε : «Πρώτα-πρώτα θα μελετήσω το φυλλάδιο, γιατί είναι σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες, εφόσον γίνουν πράξη, μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της καλύτερης λειτουργίας του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Δύο επισημάνσεις θα κάνω: Η πρώτη, είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε την διάκριση μεταξύ Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης στον Τόπο μας και ιδίως στη νομοθεσία. Και κυρίως να προωθηθεί η Αποκέντρωση. Γιατί όπως έχουν περάσει πολλές αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή την στιγμή και υπάρχουν κρατικές αρμοδιότητες οι οποίες ασκούνται σε τοπικό επίπεδο αλλά δεν είναι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία αυτών των δύο φορέων: Των Αποκεντρωμένων δομών του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και η δεύτερη, πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Γιατί, μέσω αυτής και χωρίς κανένα έξοδο, είναι δυνατόν να υπάρξει στην καθημερινή ζωή του πολίτη βελτίωση σημαντική. Δηλαδή, να κοπούν διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν από την εποχή που δεν λειτουργούσε ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Όσο ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και ιδίως η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας του πολίτη με το Κράτος, πολλές από τις διαδικασίες εκείνες που δημιουργούσαν τις ουρές, εκείνες που δημιουργούσαν και τα ‘προγεφυρώματα διαφθοράς’, ας το πω έτσι, αυτές μπορούν να εξαλειφθούν. Γιατί όταν δεν παρεμβαίνει το ανθρώπινο στοιχείο σε συναλλαγές που δεν χρειάζεται να παρέμβει, τότε μπορούμε να μειώσουμε και τα φαινόμενα της διαφθοράς, τα οποία είναι πάντα υπαρκτά».