Πρωτοβουλίες Place branding για την ανάπτυξη με προστιθέμενη αξία

Ενα πολύ δυναμικό ρεύμα για την τουριστική και όχι μόνο Ανάπτυξη έχουν δημιουργήσει σειρά πρωτοβουλιών των δήμων με σκοπό να προσφέρουν ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον και θέσεις εργασίας στους πολίτες τους.
Βασικός στόχος η προσέλκυση αγοραστικού κοινού στην περιοχή τους με κάθε τρόπο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γραφική Λίμνη Κόμο της Ιταλίας που κατόρθωσε να πλασαριστεί ως “ο πρώτος ηλεκτρικός προορισμός της Ευρώπης”.
Ουσιαστικά ο δήμος επινόησε και εγκατέστησε ένα εκτεταμένο δίκτυο ηλεκτρικής φόρτισης.
Με αφορμή ότι ο εφευρέτης της ηλεκτρικής μπαταρίας και πρωτοπόρος της ενέργειας, Αλεσάντρο Βόλτα, γεννήθηκε και πέθανε στις όχθες της λίμνης Κόμο, πέραν του φυσικού κάλους της περιοχής, ο δήμος πρόσθεσε τουριστική αξία με ένα εκτεταμένο δίκτυο σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Επιπλέον, το δίκτυο ιστορικών κήπων της Ιταλίας (GGI) κατάφερε να δημιουργήσει 15 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην περίμετρο 170 χιλιομέτρων της λίμνης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία «Destination Charging» της Tesla.
Το έργο υποστηρίζεται από 27 τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων ξενοδόχων και ιδιοκτητών εστιατορίων, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν καλές πρακτικές μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ετσι δημιουργήθηκε μια υπεραξία με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινωνιών. Ενα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης της Ε.Ε. που σχεδόν αγνοείται στην Ελλάδας.
Το δίκτυο ενισχύεται, ακόμη, από επιπρόσθετα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά σκάφη. Το GGI ευελπιστεί ότι οι νέες υποδομές θα συμβάλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Η “φήμη” αυτή θα προσελκύσει επιπλέον τουρίστες και θα δημιουργήσει επιπλεόν κατανάλωση για τις τοπικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζοντας με αποτελεσματικότητα την κρίση και δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας.
Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα «Destination Charging» της Tesla ουσιαστικά δημιουργεί τουριστικές διαδρομές καθώς οι όλο αυξανόμενοι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων είναι υποχρεωμένοι να τις ακολουθήσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.