TRIQUETRA: Εργαλεία για την αξιολόγηση και τον μετριασμό των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών κινδύνων που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά

TRIQUETRA PROJECT: Toolbox for assessing and mitigating climate change risks and natural hazards threatening cultural heritage

Το έργο TRIQUETRA (Toolbox for assessing and mitigating climate change risks and natural hazards threatening culturalheritage) χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe 2022 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κωδικό πράξης: 101094818.

Στο έργο συμμετέχουν 21 οργανισμοί από 7 χώρες, μεταξύ των οποίων 8 πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών και 6 αρχών και φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συντονιστής φορέας του έργου είναι η Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), με επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή τον καθ. Χαράλαμπο Ιωαννίδη. Η επικοινωνία, η διάδοση και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου είναι αντικείμενο της GeosystemsHellas Α.Ε. (GSH).Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός συστήματος υποβοήθησης λήψης αποφάσεων (Decision SupportSystem – DSS) για την κατηγοριοποίηση και την αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από την κλιματική κρίση και απειλούν τα μνημεία και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, ενσωματώνοντας μία βάση δεδομένων (Knowledge Base Platform – KBP) που συγκεντρώνει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για μία μεγάλη λίστα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και μια σειρά από διαθέσιμα μέτρα και στρατηγικές μετριασμού των κινδύνων. Όλα τα παραπάνω θα εφαρμοστούν σε 8 πιλοτικές τοποθεσίες σε 6 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία και Πολωνία), οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ιστορικών περιόδων, τυπολογιών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, δομών και υλικών, επιτρέποντας στους αρμόδιους για αυτές φορείς να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις σχετικά με το μετριασμό των κινδύνων και την αποκατάσταση των μνημείων. Η κατασκευή της πλατφόρμας γνώσης (Knowledge Base Platform – KBP) αποτελεί μία από τις αρμοδιότητες της Geosystems Hellas A.E. και αποτελείται από δύο επιμέρους τμήματα, τη Βιβλιογραφία και το WebGIS. Στην πρώτη περίπτωση, το κομμάτι της βιβλιογραφίας περιέχει μια λεπτομερή τεκμηρίωση μιας σειράς επιστημονικών άρθρων και δημοσιεύσεων, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα αναζήτησης στη βάση δεδομένων με τη χρήση ορισμένων λέξεων-κλειδιών και κριτηρίων. Τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης εμφανίζονται σε ένα διαδραστικό χάρτη, ο οποίος δείχνει τη θέση κάθε αρχαιολογικού χώρου ή μνημείου. Επιπλέον, σε ένα αναδυόμενο παράθυρο εμφανίζονται πληροφορίες για την εκάστοτε δημοσίευση, καθώς και μια σύντομη περιγραφή της και έναν σύνδεσμο DOI που ανακατευθύνει το χρήστη στην ίδια τη δημοσίευση.

Εικόνα 1: Το πρώτο τμήμα της TRIQUETRA KBP, η Βιβλιογραφία.
Εικόνα 2: Το δεύτερο τμήμα της TRIQUETRA KBP, το WebGIS.

Το δεύτερο τμήμα της πλατφόρμας αποτελεί ένα διαδραστικό χάρτη GIS που περιλαμβάνει όλα τα υπάρχοντα και νέα σύνολα δεδομένων που έχουν συλλεχθεί για καθεμιά από τις περιοχές μελέτης του έργου. Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης είναι σε θέση να περιηγηθεί σε ολόκληρη τη συλλογή δεδομένων του έργου

Οι παραπάνω εφαρμογές μπορούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε ανάγκες τόσων των δήμων όσο και άλλων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και να λειτουργήσουν ως εργαλεία καταγραφής και παρακολούθησης ενός συνόλου ζητημάτων που αφορούν στις αρμοδιότητές τους.

Μπορείτε να δείτε ένα δείγμα της λειτουργίας της παραπάνω πλατφόρμας στη σελίδα της Geosystems Hellas Α.Ε. στο Youtube (Βιβλιογραφία και WebGIS).

Όλα τα νεότερα για την εξέλιξη του έργου βρίσκονται στην ιστοσελίδα του έργου https://triquetra-project.eu/,  καθώς και στις σελίδες του TRIQUETRA στο FacebookTwitterLinkedIn και Instagram.

Μάθετε περισσότερα νέα για την Geosystems Hellas Α.Ε. και ενημερωθείτε για τις εξειδικευμένες λύσεις που προσφέρει μέσω της ιστοσελίδας της https://www.geosystems-hellas.gr/.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κωδικό πράξης: 101094818