Πρωτοβουλία δήμων για τη βία στα γήπεδα

Τη δημιουργία ενός διαδημοτικού συμβουλίου  ήπιας διαχείρισης  της αθλητικής βίας πρό-τεινε ο Γιάννης Πανούσης καθηγητής και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπι-σης της Βίας (Δ.Ε.Α.Β) στην πρώτη κοινή συνάντηση- συζήτηση που διοργάνωσαν οι Δή-μοι Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη και Κορυδαλλού και οι Δήμαρχοι Γιώργος Ιωακειμίδης και Σταύ-ρος Κασιμάτης και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας ανάμεσα στους οπαδούς των τοπικών ομάδων.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, οι βουλευτές Δημήτρης Λιντζέρης, Τάσος Νεράντζης, Γιάννης Τραγάκης, Αντιδήμαρχοι και μέλη των δημοτικών συμβουλίων των δύο Δήμων. Επίσης στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν η προι-σταμένη Β΄θμιας Εκπαίδευσης Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος τμήματος Α-θλητικής Βίας Ελληνικής Αστυνομίας, ο Ευάγγελος Καράκος Διευθυντής Αστυνομικού τμήματος Κορυδαλλού, ο Αλέξανδρος Αποστολάκης Β’ Υποδιοικητής Αστυνομικής διεύ-θυνσης Πειραιά, ο Αντώνης Ανδριανόπουλος Διευθυντής Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας, ο Δημήτρης Γιαβαννίδης Διευθυντής Ασφάλειας Νίκαιας, τα μέλη της ΔΕΑΒ Θανάσης Μα-χαίρας υπεύθυνος ασφάλειας της super league, Γιάννης Ταχματζίδης ψυχολόγος, Κώστας Αλεξανδρίδης Γενικός Διευθυντής του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθο-σφαιριστών, Μιχάλης Υδραίος εκπρόσωπος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας,  Κυριάκος Τσίχλας εκπρόσωπος της ΕΣΚΑΝΑ, ο Τάκης Καλούδης και ο Νίκος Μάλλιαρης Πρόεδρος και Γραμματέας Παλαιμάχων Προοδευτικής, ο Αναστάσιος Αριστειδόπουλος Πρόεδρος Α.Ο. Ιωνικός, Τάσος Βασιλείου Πρόεδρος Παλαιμάχων Ιωνικού, ο Χαράλαμπος Κουλου-μπαρίτσης Α.Ο Σπύρος Λούης, ο  Στάθης Λιανδρής και η Ευγενία Ματμανόγλου από την Ένωση Γονέων Κορυδαλλού.
«Κοιτώντας το κοινό  διαπιστώνω με λύπη ότι αυτοί για τους οποίους θα μιλήσουμε είναι απόντες και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Να μιλάμε μεταξύ μας είναι εύκολο, το θέμα είναι πως θα βρούμε αυτούς που πραγματικά γεννούν το πρόβλημα και πως αυτούς θα συνετί-σουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη λογική της καταστολής που δεν είναι ο καλύτερος τρόπος» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ.Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμί-δης. «Πριν από λίγες μέρες είχαμε μια σειρά από γεγονότα στο παιχνίδι Ιωνικός – Προο-δευτική στο μπάσκετ, χωρίς να αποφύγουμε τις ζημιές στην πλατεία Κουμπάκη από δεκα-πεντάχρονους πιτσιρικάδες με μαχαίρια και αυτό είναι λυπηρό. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η επικοινωνία με αυτή την ομάδα των οπαδών που εκτονώνεται μ’ αυτό τον τρόπο. Εμείς οφείλουμε να ψάχνουμε τα αίτια, να αγγίζουμε το πρόβλημα και να ανιχνεύουμε αυ-τό το δυσάρεστο φαινόμενο της αθλητικής βίας αναζητώντας λύσεις».
Για τη βία ως πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο που τρέφεται και από την ανεργία και την ανασφάλεια που βιώνει σήμερα περισσότερο από ποτέ η νεολαία, μίλησε ο Δήμαρ-χος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης. Αναφερόμενος στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ότι αναμφισβήτητα πρέπει να είναι αρωγός κάθε προσπάθειας και πρωτοβουλίας, αλλά στηρίζοντας τις ίδιες τις ομάδες και τους συλλόγους παλαιμάχων, που αποτελούν πρότυπα για τις νεότερες γενιές. «Πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη της πρωτοβουλίας που έχουν ήδη αναλάβει οι σύλλογοι των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών των δύο ιστορικών ο-μάδων, του Ιωνικού και της Προοδευτικής. Για το λόγο αυτό από την αρχή στηρίξαμε κάθε δραστηριότητά τους που αποσκοπούσε στην εξομάλυνση των υποτιθέμενων αλλά τόσο επώδυνων τελικά διαφορών μεταξύ των οπαδών των ομάδων. Ως τοπική αυτοδιοίκηση έ-χουμε όχι μόνο θεσμική αλλά και μεγάλη κοινωνική ευθύνη και υποχρέωση να συμβάλ-λουμε στην ανάπτυξη φιλικών και δημιουργικών σχέσεων ανάμεσα στα σωματεία και τους φίλους τους στους Δήμους μας. Και αυτό κάνουμε. Και τώρα και στη συνέχεια. Στόχος ό-λων μας είναι να κάνουμε το πάθος και την ένταση, φιλία και συνεννόηση», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κορυδαλλού.
Στη μεταλλαγή του φαινομένου της βίας και στην παρουσία της σήμερα με νέες μορφές,  ένα συνδυασμό οργανωμένου εγκλήματος, μεταναστών και «τρομοκρατίας» αναφέρθηκε ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης. «Η βία μεταφέρεται σήμερα από το σπίτι στο δρόμο, κι από το δρόμο στο γήπεδο» επισήμανε και χαρακτήρισε αποτυχημένο το μοντέλο της ισο-πεδωτικής δαιμονοποίησης και της συλλογικής ευθύνης, που έχει συμβάλλει στη δημιουρ-γία κουλτούρας ανομίας και ατιμωρησίας. Υπογράμμισε δε ότι μόνη λύση είναι η αλλαγή συλλογικής νοοτροπίας με την ανάδειξη και της ατομικής ευθύνης. Ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ κατέθεσε πρόταση τη δημιουργία ενός κοινού Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ των ομάδων, ενώ σε θεσμικό επίπεδο πρότεινε τη δημιουργία ενός Διαδημοτικού Συμβουλίου Διαμεσο-λάβησης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τους δυο Δήμους και τους δυο Συλλόγους.