Δεν μπήκαν στο κάδρο των διαμαρτυριών οι δήμαρχοι

gkletsos_exedra

Με πρωτοστάτη τον Δήμαρχο Στυλίδας κ. Απόστολο Γκλέτσο οι δήμαρχοι φαίνεται τελικά ότι είτε παθητικά είτε ενεργητικά απέφυγαν να μπουν στο κάδρο των διαμαρτυριών και των επεισοδίων των παρελάσεων. Ο κ. Γκλέτσος κατέβηκε από την εξέδρα και ανέβασε πάνω τους ήρωες του ’40 μαζεύοντας τα συγχαρητήρια του κόσμου.
Με ανάλογους τρόπους καθήμενοι λίγο πιο μακριά από τους πολιτικούς της κεντρικής σκηνής φαίνεται να την γλίτωσαν και οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων όπου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια όπως σε Κέρκυρα, Τρίκαλα, Βέροια, Κρήτη, Πάτρα, Κοζάνη, Λάρισα, Καλαμάτα, Ρόδο, Σέρρες κλπ.
Μία από τις σπάνιες περιπτώσεις αποτελεί αυτή του Δήμαρχου Βόλου κ. Σκοτεινιώτη που βγήκε αμέσως με δήλωσή του και καταδίκασε τα επεισόδια. Οι δήμαρχοι φαίνεται πως παρά τα όσα λένε τα ΜΜΕ και προσπάθησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα διέκριναν στις τοπικές τους κοινωνίες ότι δεν ήταν τα γκρουπούσκουλα ούτε οι μικρές πολιτικές ομάδες, ο κόσμος που διαμαρτυρότανε αγανακτισμένος.
Ακόμη και ο κ. Μιχαλολιάκος που επίσης τη γλίτωσε στην εξέδρα δήλωσε ότι «φέτος το «ΟΧΙ» είναι περισσότερο επίκαιρο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Το «ΟΧΙ» εμπεριέχει την ισχυρή πολιτική βούληση του Ελληνικού λαού – και όχι μόνο του Πειραϊκού – στη νέα κατοχή, στη νέα υποδούλωση, στη νέα υποτέλεια» διακρίνοντας την έντονη αγανάκτηση πλατιάς μερίδας των παρευρισκόμενων.
Εντωμεταξύ ο  αντιπεριφερειάρχης Γ. Πουσσαίος ακύρωσε την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου, με την δικαιολογία  ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες υπό κατάληψη. Τα τοπικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι γνώριζε την πιθανότητα επεισοδίων αν παρίσταντο οι πολιτικοί στην εξέδρα.
Να σημειώσουμε και την έντονη αντίδραση πολλών δημάρχων στην απόφαση της κας Διαμαντοπούλου να απαγρεύσει τη παρέλαση στα σχολεία που έκαναν κατάληψη. Ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Χαρδαλιάς σε δήλωσή του ανέφερε: «Θεωρούμε τουλάχιστον προκλητικό, ετσιθελικά και χωρίς καμία λογική, να απαγορεύεται ουσιαστικά η παρέλαση, τη στιγμή μάλιστα που οι ώρες της πρόβας μπορούν να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια των ωρών του μαθήματος της φυσικής αγωγής. Πόσο μάλλον που πολλά σχολεία είναι διατεθιμένα να παραμείνουν και εκτός σχολικού ωραρίου για να ολοκληρώσουν την προετοιμασία της παρέλασης».
Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και πολλοί άλλοι δήμαρχοι