Ξεκινάει η αξιολόγηση

Σε έξι μήνες τι αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το προς κατάθεση νομοσχέδιο η αξιολόγηση και η κρίση των νέων διευθυντών και προισταμένων της δημόσιας διοίκησης.
Το χρονοδιάγραμμα ανακοινώθηκε από τον Αν. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χ Βερναρδάκη σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι για πρώτη φορά ακολουθήθηκε η μέθοδος της “ενεργητικής διαβούλευσης”, πέραν δηλαδή της κλασικής ανάρτησης του νομοσχεδίου έγιναν και μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων με φορείς και σε εργασιακούς χώρους.

Σχετικά με το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών ο Αν. Υπουργός είπε ότι τώρα ξεκινάει η σύστασή του με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί σε ένα βάθος δύο ή τριών χρόνων επισημαίνοντας ότι φιλοδοξία του είναι να αποτελέσει μια δεξαμενή με μεγάλο πλήθος

Για το νέο σύστημα ο Αν Υπ είπε ότι μπαίνουν πέντε στάδια
Το σύστημα μοριοδότησης που θα είναι ελεγχόμενο από τον οποιοδήποτε.
Τα τυπικά προσόντα
Η προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο φάκελος αξιολόγησης ο οποίος δεν θα λειτουργήσει το 2016 αφού δεν θα υπάρχει ακόμη και..
Η συνέντευξη που θα διενεργείται από ανεξάρτητη επιτροπή σε δημόσια συνεδρίαση την οποία θα μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας και θα τηρούνται πρακτικά.

Οσον αφορά το σύστημα αξιολόγησης από τους πολίτες που αναφέρεται μέσα στο νομοσχέδιο, ο κ. Βερναρδάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία και για αυτό δημιουργήθηκε το Παρατηρητήριο από το ΕΚΔΑΑ ως μια
μεθοδολογική ερευνητική που θα διαμορφώσει κάποιους δείκτες.
Πρόσθεσε όμως ότι μετά την διαβούλευση το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και την
Ανοιχτή Επιτροπή Ακρόασης όπου κοινωνικοί φορείς και πολίτες θα μπορούν μια φορά κάθε δύο μήνες επιτροπή σε ανοιχτή ακρόαση να εκθέτουν προβλήματα  κακοδιοίκησης ή γραφειοκρατίας.
Ετσι το ΕΔΔΑΑ θα παίρνει και στοιχεία δεικτών ικανοποίησης των πολιτών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του νομοσχεδίου τόνισε ο Αν. Υπουργός είναι η δημιουργία οργανογραμμάτων σε κάθε φορέα του δημόσιου τομέα έτσι ώστε να λειτουργήσει και η κινητικότητα και η διάθεση των προϊσταμένων και διευθυντών. Αμεσα λοιπόν θα πρέπει όλοι οι φορείς του δημοσίου να καταρτίσουν οργανισμό.

Το νέο σύστημα Αξιολόγησης θα είναι συγκεκριμένο και διαφανές αλλά και δομικά δεμένο με το οργανόγραμμα της διοίκηση αφού η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω στόχων με περιγράμματα εργασίας και συγκεκριμένα καθηκοντολόγια.

Ενας από τους στόχους του νέο νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μεγάλης δεξαμενής προσοντούχων με ταυτόχρονο πολλαπλασιασμό των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων. Γι αυτό το Υπουργείο προγραμματίζει σύμβαση με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο όπου θα μπορούν απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παρακολουθήσουν πρόγραμμα δημόσιου management.
Τέλος ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε στην Συμβουλευτική συνέντευξη του υπαλλήλου και στην καθιέρωση της ολομέλειας που αποτελεί μια καινοτομία αφού για πρώτη φορά δεν θα είναι μόνο οι προϊστάμενοι που αξιολογούν τους υφιστάμενους αλλά και το αντίθετο