Ερευνα για τη χρήση υπηρεσιών Δήμου σε κομματικές διαδικασίες

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αττικής ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Σκουρολιάκου, με θέμα τις καταγγελίες για χρήση των υπηρεσιών του Δήμου Σαρωνικού για τις προεκλογικές ανάγκες υποψηφίου πρόεδρου της Τ.Ο. της ΝΔ, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε:
«Δυστυχώς δεν είναι κάτι καινούριο ότι τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματικού διπόλου, αντιμετώπιζαν το κράτος και τη δημόσια διοίκηση ως μηχανισμό εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.  
Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο, την αξία που έχει γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο ν. 4369/2016, που αποκομματικοποιεί τη δημόσια διοίκηση και με την πάροδο του χρόνου θα την απαλλάξει από πολλές παθογένειες. Σε αυτήν τη διαδικασία βεβαίως, θα ενταχθεί και ο υπαλληλικό μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, σε σχέση με αυτόν της κεντρικής διοίκησης, έχει λάβει ολιγόμηνη παράταση προκειμένου να προετοιμαστεί.
Όσο ενδιαφέρουσα και να είναι η ερώτησή σας κ. Σκουρολιάκο, η αρμοδιότητα ελέγχου αυτής της κατηγορίας, στο πλαίσιο της αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την υποβολή της ερώτησής σας έχουμε απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και ζητήσαμε να υπάρξει άμεση επέμβαση για την διερεύνηση του ζητήματος που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Μόλις η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση διενεργήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την διερεύνηση του θέματος, στο πλαίσιο της άσκησης της εποπτείας της στους ΟΤΑ και καταλήξει στην έκθεσή της θα μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς έχει γίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Στην βάση αυτής της έκθεσης θα προσδιοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες του Υπουργείου και θα ενημερωθεί και η Εθνική Αντιπροσωπεία. Τονίζω ότι όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται στο πλαίσιο των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και του ν. 3852/2010».